Dijous 26 de maig de 2022 es van lliurar les claus a les persones adjudicatàries dels 43 habitatges de lloguer social amb protecció oficial de la promoció Marinada (Sitges). Un projecte resultant de la col·laboració entre l’Ajuntament de Sitges, la Fundació SALAS per l’Accessibilitat i la Fundació Nou Lloc Habitatge Social, i que s’ha formalitzat per mitjà d’un dret de superfície.

Situada al carrer d’Abadessa Maria Lluïsa Dalmau (més pròxima a Ca Pei i el Vinyet), la promoció Marinada està formada per tres edificis que sumen un total de 43 habitatges de 2 i 3 dormitoris i que compten amb espais exteriors, aparcament i traster i una certificació energètica AA, tant per emissions com per consum. Els preus mensuals dels habitatges estan situats entre els 563€ (2 dormitoris) i els 691€ (3 dormitoris), els quals inclouen el lloguer de l’habitatge, una plaça d’aparcament, un traster i les despeses comunitàries.

L’acte de lliurament de claus ha estat presidit per l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó; el president de la Fundació SALAS per l’Accessibilitat, Manel Rodríguez; i el president de la Fundació Nou Lloc Habitatge Social, Pere Esteve. A més, ha comptat amb la presència del Director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, i la Directora d’Oficina de Triodos Barcelona, Iris López.

La regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, ha donat la benvinguda agraint als assistents de l’acte, dirigint-se a les veïnes i veïns, i donant-los la benvinguda a la qual, a partir d’avui, serà la seva llar. En aquest sentit, ha subratllat que “res ens fa més il·lusió que això: constatar que allò que fa a penes dos anys era només un solar sigui a partir d’avui un espai viu que integrarà 43 projectes de vida”. Així mateix, ha recordat que “la nostra responsabilitat com Ajuntament de Sitges és la de fer del municipi un lloc per a viure: per a viure bé, per a gaudir-ho i per a fer-ho dignament”.

Seguidament, el president de la Fundació SALAS, Manel Rodríguez, ha remarcat que “aquest edifici és el primer que fem a Sitges i forma part d’un projecte més gran que estem intentant implantar a tota Catalunya. Un exemple d’un model de desenvolupament de col·laboració publicoprivada que ens ha permès posar en el mercat uns habitatges amb unes condicions i qualitats excepcionals, tant en quant a materials com a la seva doble qualificació energètica AA i en tan sols 27 mesos. Un èxit que esperem poder repetir aquí a Sitges i en tot el territori per a poder posar en el mercat habitatges a un preu assequible”.

El president de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve, ha assenyalat que “les fundacions formem part de COHABITAC (Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social de Catalunya) i som entitats sense ànim de lucre homologades per la Generalitat, de manera que això permet l’accés a sòls públics amb adjudicació directa per a resoldre les dificultats dels municipis en quant a habitatge social. A més, també són vitals per a poder-ho dur a terme les subvencions de la Generalitat i el finançament, en aquest cas per part de Triodos Bank. Cal tenir present que Triodos ens finança pel valor social dels habitatges i per la seva doble qualificació energètica AA. I ja tan sols em queda desitjar-los que aquests habitatges siguin una oportunitat per al seu projecte personal, que tinguin pau i que estiguin molt feliços”.

El director de la Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, ha explicat que “per a la construcció d’aquest edifici fan falta 3 coses: sòl, una subvenció perquè surtin a preus social els habitatges i promotores socials que facin els habitatges com són la Fundació SALAS i la Fundació Nou Lloc. Aquest model és el que busquem que passi a tota Catalunya”.

Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges, ha conclòs els parlaments afirmant que “avui és un dia molt important per a Sitges. Lliurem les claus dels primers 43 habitatges que, juntament amb les altres dues promocions que tenim en marxa, sumem un total de 175 socials i de lloguer. Estem parlant d’un gran èxit, una xifra molt important. Però és evident que aquí no ens podem parar. L’accés a l’habitatge és un dret universal que cal continuar treballant i garantint”.

Marinada és el primer de tres projectes que s’estan impulsant a la localitat gràcies al mateix model de col·laboració públic-privada entre Fundacions sense ànim de lucre, promotores d’habitatge social homologades per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sitges, mitjançant la formalització del dret de superfície sobre un sòl municipal per un termini de 75 anys. Transcorregut aquest termini els edificis revertiran en l’Ajuntament de Sitges. A més, la promoció Marinada ha estat subvencionada pel pla estatal de l’habitatge 2018 – 2021 i ha comptat amb el finançament de la banca ètica Triodos Bank.

Terral és el segon d’aquests projectes i es lliurarà durant els pròxims mesos. Es tracta d’una promoció formada per 4 edificis que sumen un total de 62 habitatges de 2 i 3 dormitoris i que comptaran amb terrasses, places d’aparcament i trasters; a més d’una qualificació energètica que també serà AA, tant per emissions com per consum. En aquest cas, promoguda també per Fundació SALAS, la futura gestió del lloguer es durà a terme des de les promotores socials de Fundació Nou Lloc i la Fundació Família i Benestar Social. El tercer d’aquests projectes està situat al carrer Lola Anglada i serà gestionat per la Fundació privada Grup Qualitat.

 

 

 

 

Imatges de l’entrega de claus de Marinada

Para más información:

Fundació SALAS: 93 745 73 01 · agora@fundaciosalas.org