L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, acompanyada de la regidora d’Habitatge, Ana Herrera; la patrona de la Fundació SALAS, Clara Muñoz, i el Project Manager de SALAS, Óscar Navarro, han visitat divendres, 17 de febrer, les obres de construcció per conèixer de primera mà l’estat de l’edifici Xaloc que en total sumen 43 habitatges de protecció oficial de lloguer assequible.

L’edifici Xaloc és la primera promoció d’habitatges de protecció oficial de lloguer assequible, dels 238 que s’estan construint al Parc Central de les Roquetes i es preveu que estigui finalitzada aquest mes de març. L’edifici Xaloc s’ha construït en una parcel·la de titularitat pública municipal cedida per l’ajuntament a la Fundació SALAS, promotora del projecte, que després estarà gestionat per Fundació Nou Lloc.

L’alcaldessa ha remarcat que la necessitat d’habitatge és una realitat al municipi, especialment entre determinats col·lectius, com els joves que els seus ingressos no els permeten accedir-hi. En aquest sentit, ha destacat que el 30% d’aquests habitatges està destinat a joves menors de 35 anys: “no vull que la gent jove marxi del municipi per culpa d’un lloguer excessiu, sinó que tingui l’oportunitat de poder-se quedar, si així ho desitja”, ha afirmat. Abigail Garrido també ha fet referència a les persones amb discapacitat o malalties mentals, atès que, apart dels habitatges adaptats que marca la llei, “volem fer habitatge inclusiu destinat a aquest col·lectiu que necessita una tipologia de pis compartit, a vegades d’acompanyament, per fer una vida també independent i en aquest projecte estem treballant”, ha matisat.

L’alcaldessa també ha lamentat la paralització de la construcció d’habitatges arran de la Covid-19 durant aquests darrers dos anys. “La Generalitat no va obrir noves convocatòries de fons necessàries i imprescindibles per poder fer aquests habitatges de protecció oficial i de lloguer assequible. Si no hagués estat tot tancat durant els anys de la pandèmia, no només ja tindríem aquest bloc de pisos acabat, sinó totes les promocions”, ha indicat.

La regidora d’Habitatge, Ana Herrera, ha explicat que una vegada finalitzin les obres d’aquests pisos seguidament començarà el procés de publicació de la convocatòria d’adjudicació i lliurament, tràmits que poden estar enllestits en 3 mesos. A més, Herrera ha recordat a les persones interessades la importància d’estar inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial i “renovar anualment aquesta inscripció”. La regidora ha agraït “la feina i la col·laboració de la fundacions per tenir ja el bloc gairebé acabat”.

La patrona de la Fundació SALAS, Clara Muñoz, ha dit que és el primer projecte que la fundació fa a Sant Pere de Ribes gràcies a la col·laboració públic-privada amb l’ajuntament i amb la Generalitat que posa part del finançament a través d’uns subvencions. L’objectiu és “aconseguir posar al mercat 43 habitatges de lloguer assequible pensats perquè tothom hi pugui tenir accés, tot i que prioritzarem alguns col·lectius, com la gent jove i la gent gran”. La Fundació SALAS ha fet tota la promoció i un cop acabada la Fundació Nou Lloc farà la gestió d’aquests habitatges.

43 habitatges

 

L’Edifici Xaloc està situat davant l’escola Mediterrània de les Roquetes, a la Ronda de la Masia Nova, 50-56. Dels 43 pisos (19 de dos dormitoris i 24 de tres dormitoris) 2 són adaptats per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda i el 30% està destinat a joves menors de 35 anys. En el cas que les reserves no es cobreixin s’adjudicaran entre la resta de demandants. Els habitatges són de 2 i 3 dormitoris d’entre 56 i 74m2, amb terrassa o pati i places d’aparcament i trasters; són sostenibles i eficients, atès que compten amb aerotèrmia i plaques solars.

Els preus de lloguer dels habitatges oscil·laran entre els 470 € i els 650 €, aproximadament, per pis amb plaça d’aparcament (30€ més els que disposin de traster i les despeses de comunitat a part).

Requisits per optar a l’habitatge

Les persones interessades en ser adjudicatàries d’aquests habitatges hauran de tenir la inscripció vigent en el Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial amb l’opció de règim de lloguer en el moment de la publicació de les bases de la convocatòria. És imprescindible estar-hi inscrites per poder accedir a aquesta i a les pròximes promocions.

També han d’estar empadronades al municipi de Sant Pere de Ribes en els darrers 3 anys. Els ingressos que ha de tenir la unitat convivència hauran de ser entre els 1,5 i 3 Indicador de Renda de Suficiència (IRSC) (per a la Zona A – Sant Pere de Ribes).

1,5 IRSC 1 membre 2 membres 3 membres 4 membres o més
Zona A 15.935,46 €/any 16.428,31 €/any 17.134,90 €/any 17.706,07 €/any

 

3 IRSC 1 membre 2 membres 3 membres 4 membres o més
Zona A 31.870,92 €/any 32.856,62 €/any 34.269,81 €/any 35.412,13 €/any

 

Per tal de distribuir equitativament els habitatges a les persones o unitats de convivència en funció del número de membres i del número de dormitoris de cada habitatge, s’estableix la següent relació:

 

  • Habitatges de dos dormitoris: unitats de convivència de 1 a 3 membres.
  • Habitatges de tres dormitoris: unitats de convivència de 3 a 5 membres.

 

La publicació de les bases i les dates es difondran pels canals municipals habituals i l’Oficina Local d’Habitatge donarà informació i suport en els tràmits. Es determinarà l’ordre definitiu de la llista d’adjudicataris mitjançant un sorteig.